Terug

Barakkenkamp aan de Wassenaarseweg

Aan de Wassenaarseweg, die vlak langs het vliegveld loopt, bouwden de Duitsers een groot barakkenkamp. Dit barakkenkamp bestond uit ongeveer 35 barakken en nog talloze andere gebouwtjes, waaronder transformatorhuisjes, een kapel en een heleboel schuilplaatsjes. In de barakken werden ongeveer 500 militairen gehuisvest.

Stützpunkt Gruppe Katwijk

Nergens anders in de hele Stützpunkt Gruppe Katwijk waren zoveel militairen bij elkaar ondergebracht. Een van de redenen waarom het barakkenkamp hier gevestigd werd, is dat dat het een zeer veilige plaats was. Het gebied werd omringd door luchtdoelbatterijen en had hierdoor als het ware een soort schild om zich heen.

Het barakkenkamp aan de Wassenaarseweg vanuit de lucht op 10 september 1944.

Het barakkenkamp aan de Wassenaarseweg vanuit de lucht op 10 september 1944. WUR

Het barakkenkamp stond binnen Widerstandsnest 2a. Dit steunpunt omvatte een telefoonbunker van het type 616 en een Kabelschaltstelle (Bergplaats voor kabelrollen met aansluitpunten). Achter de barakken in het duin was Widerstandsnest 2b. Hier was een FLAK batterij gesitueerd. Om de doorgang van mensen te controleren werden er controleposten met houten hekken aan weerszijden van de Wassenaarseweg geplaatst. Zo kon de weg versperd worden.

In het barakkenkamp waren onder andere de 3e en 4e Leichte Grenadier Kompanie aanwezig. Het 3e met 3 officieren, 19 onderofficieren en 142 soldaten en het 4e met 4 officieren, 18 onderofficieren en 256 soldaten.

Tussen de barakken waren diverse schuilplaatsen aanwezig. Dit waren langwerpige, driehoekige, betonnen werkjes waaronder men kon schuilen in geval van een aanval. Bij een voltreffer zou het dunne betonnen werkje het echter ongetwijfeld begeven.

Toen in 1944 het vliegveld geheel buiten gebruik gesteld zou worden, kwamen de barakken langzaam maar zeker leeg te staan. Steeds meer troepen trokken weg in verband met de strijd tegen de oprukkende geallieerden in Frankrijk. Op 26 juli 1944 stuurde de Ortskommandant een brief naar de burgemeester met hierin de mededeling dat het barakkenkamp aan de Wassenaarseweg bewaakt moest gaan worden door 7 burgers. De barakken zouden zonder bewaking een prachtig doelwit zijn voor plunderaars.

Duitse militairen blazen de aftocht na de capitulatie van het Duitse leger in mei 1945.

Duitse militairen blazen de aftocht na de capitulatie van het Duitse leger in mei 1945. Collectie Lauwrier-Waterreus

Munitionslager in de Krom Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook