Terug

De Brittenburggroep

Over de Brittenburggroep en haar activiteiten is erg weinig bekend. Uit ons onderzoek is gebleken dat de leden van de Brittenburggroep lid waren van de Katwijkse Zeeverkenners. Deze groep was een echte Katwijkse verzetsgroep, ondanks dat zij nooit aangesloten zijn geweest bij de LO (Landelijke Organisatie).

Arrestatie

In maart 1942 wordt de groep jonge Katwijkers gearresteerd. Dit kwam omdat een lid van de groep zijn mond voorbij had gepraat. Ze hadden wapens verstopt die ze in de duinen hadden gevonden. In het Oranje Hotel werden ze veroordeeld tot de doodstraf. Doordat er inderhaast een comité opgericht was, werd de straf omgezet in levenslange dwangarbeid. Deze straf moest wel in Duitsland worden uitgezeten. Via een gevangenis in Utrecht zijn ze gedurende de oorlog naar verschillende werkkampen in Duitsland overgebracht. De mannen leefden onder erbarmelijke omstandigheden. Door uitputting en ziektes sterven 6 mannen van de groep.

A. Brouwer is de enige die de oorlog overleeft. Hij keerde via België weer terug naar Nederland. Hieronder lees je zijn afscheidsbrief.

Beste Schipper

Ook u en uw vrouw wilde ik in mijn kort afscheidsbriefje danken voor uw leiderschap. Schipper, wij hebben altijd prettig samengewerkt. Altijd gezellig gekampeerd, geroeid, gepionierd. We hebben beide geprobeerd om broederschap te krijgen met de andere padvinders. Als ik nog terug denk aan Pinksterkampen en Jamboree: u was het altijd die voor ging in het Heilig Evangelie en in het Spel van Verkennen. Ook uw vrouw was altijd even vriendelijk en bereidwillig voor me. Zou u ook de andere leiders en leidsters mijn groet willen overbrengen, ook aan de jongens, waarmee ik als broeder opgegroeid ben. Zeg hun vooral dat zij moeten glimlachen en fluiten onder alle moeilijkheden, geen kwaad met kwaad vergelden en vijanden lief te hebben als zichzelf en altijd denken aan de belofte: Mijn plicht te doen tegenover God en mijn land. Schipper, ik wens u en uw vrouw het beste in uw verdere levensbaan en hoop u eenmaal terug te zien bij ons aller leidsman Jezus Christus.

Een groet en een stevige linker van V.T.-gast A. Brouwer, Utrecht, cel 42, 10 augustus.

Waarschijnlijk schreef hij deze brief vanuit de “Deutsches Untersuchungs- und Strafgefaengnis”. Deze Utrechtse gevangenis was door de Duitsers in gebruik genomen. Origineel heette het “Huis van Bewaring”

Oberst Wilhelm Staehle Volgende verhaal

Wil je bijdragen aan dit verhaal?

U kunt ons helpen door dit verhaal aan te vullen en waar nodig te corrigeren!

Heeft u nog materiaal dat wij kunnen gebruiken om dit verhaal nog beter te maken? Neem dan contact met ons op, zodat we onze website zo compleet mogelijk kunnen houden.

E-mail mail Facebook